donderdag 6 september 2007

Terugblik op ‘Doarpsbân'

Nieuwe mogelijkheden voor het Fryske platteland met breedband

Het Mini-symposium dat op 21 juni jl. was georganiseerd door de vier leden van de initiatiefgroep ‘Doarpsbân’ - Nederland BreedbandLand, Stichting Doarpswurk, de Gemeente Kollumerland c.a. en Kabel Noord – mag een succes genoemd worden!
Een vijftigtal genodigden uit bedrijfsleven, woningbouw, dorpsverenigingen, gemeentelijke, zorg- en onderwijsinstellingen was aanwezig bij deze ‘blik op de toekomst’ van Noordoost Friesland. Door de gastvrijheid van de gemeente Kollumerland c.a. konden de gasten zich in de transparante hal en raadszaal laten prikkelen door een aantal inspirerende voorbeelden van toepassingen die kunnen helpen de leefbaarheid in kleine kernen weer te vergroten.

Wethouder Tjitse Hogendorp schetste hoe zijn vader van in de tachtig de dag begint met een kopje thee, de krant en een laptop en stelde de vraag: ‘Moeten we de aanwezige mogelijkheden niet beter benutten? Stilstaan of vooroplopen?’
Dagvoorzitter Klaas Jansma hield een hartstochtelijk pleidooi voor de verworvenheden van deze tijd zoals Internet en Google Earth.

Achtereenvolgens spraken Geert-Jan Ten Brink, wethouder van Aa en Hunze in Drenthe, en Kees Rovers van het coöperatieve OnsNet in Nuenen (Close the Gap) over de kansen om met moderne technologieën afstanden op een virtuele manier te overbruggen: ouderen die via de pc contact kunnen onderhouden met hun (klein-)kinderen elders in het land, of thuiszorgwerkers die met een virtueel loket snel kunnen bijpraten met een cliënt.

Dat kan betaalbaar en succesvol als een collectief belang en een gemeenschappelijk gevoel gediend wordt. Het gaat om investeren in een zorgzame, sociale en veilige samenleving waar jong en oud zich thuis voelt.

“Laat die magneettrein van Groningen naar Rotterdam toch zitten. Investeer in virtuele communicatie!” Met een virtuele bank kan het kantoor desnoods in een weiland staan. Met telewerken kunnen leegstaande boerderijen ingericht worden als werkplaatsen en kantoren.

“Internet is niet voor ‘nerds’; als je als burger initiatief toont en een beetje durft is alles mogelijk. Nuenen is het levende bewijs hiervan en dat kan op het platteland nóg beter dan in de stad.” Zo vatte Klaas Jansma het Nuenense voorbeeld samen.

Natuurlijk kan een virtuele wereld nooit de werkelijke vervangen. Het gaat erom samen te durven stoeien en pionieren met nieuwe mogelijkheden waarbij de werkelijke en de virtuele wereld elkaar aanvullen en ondersteunen.

In een zestal ‘flitspresentaties’ lieten Nijfinster, Mediamall, Thuishotel, de Biblioservicebus uit Zeeland – die ook in fysieke vorm aanwezig was, HistoryClip en Shop Court zien waar die mogelijkheden liggen.

Op dit blog vindt u behalve een lichtvoetig blog-verslag ook meer informatie over deze toepassingen. Deze waren in de pauze op een kleine demomarkt te zien.

Klaas Jansma leidde vervolgens op zijn eigen wijze de discussie: “Hoe gaan we Aa en
Hunze hier in Friesland voorbij spatten?!”
Wie neemt het initiatief? Het blijkt nog niet eenvoudig een helder beeld te krijgen van hoe en waar te beginnen. Dat er een ‘Virtuele As’ moet komen in de plaats van een
Centrale, daar is iedereen het roerend over eens. Doarpswurk laat zien dat er in de
dorpen nu al een levendig virtueel archief bestaat wat door jong en oud enthousiast
gebruikt wordt.

Van groot belang is dat de vraag ‘van onderaf’ komt. En essentieel is dat er niet per sé hoeft te worden gewacht op subsidies van centrale overheden. Veel partijen zijn
enthousiast, van de provincie en het Carthesius Insitituut tot en met gemeenten, bibliotheken en de Rabobank: het is nu vooral zaak de energie te bundelen.
De kabels liggen in de grond, nu is het woord aan de ‘samenroepers’ en de mensen met een visie aldus Niek Geelhoed.

Niek Geelhoed van Kabel Noord sloot de middag af met een gloedvol pleidooi voor samenwerking. Het kan snel en het kan ook in Friesland!
Kabel Noord heeft de gouden draden wel in de grond en wil graag faciliteren. Vóór oktober van dit jaar zal de initiatiefgroep een volgende bijeenkomst verzorgen. Met het realiseren van plannen hoeven we, onder andere met masterclasses van NBL en het IPO (interprovinciaal overleg) niet te wachten!

Onder dankzegging aan de dagvoorzitter en alle presentatoren nodigde Niek Geelhoed
de aanwezigen uit voor de borrel en de breedbandbarbecue.
Wij houden u graag op de hoogte!


Verslag: Marieke van de Ree, Tineke Admiraal