maandag 10 maart 2008

Ambulante Melkhandel en ICT

LEEUWARDEN. Vorige week sprak ik (GvH) in hotel Campanile in Goutum met de heren Gerard Segers en Ruud Gaastra, van de Coöperatie Samenwerkende Ambulante Melkhandel u.a., kortom de SAM. Segers is voorzitter en Gaastra secretaris van deze branchevereniging. Met hen ben ik in contact gekomen via het CDA-Tweedekamerlid Joop Atsma. Deze Surhuistervener is doorgaans zeer begaan met het wel en wee van het platteland in het algemeen en het Friese in het bijzonder. Hij heeft in de Tweede kamer een voorstel erdoor gedrukt om de ambulante melkhandel - in de volksmond de 'SRV-wagens' - in te zetten voor het herstel van de leefbaarheid in vergrijzende kleine plattelandskernen. In Noordoost-Friesland alleen al hebben we er een zestigtal, sommige met slechts enkele tientallen bewoners. je kunt dus op je vingers natellen, dat daar geen winkels meer zijn, dat de bus er niet graag meer stopt en dat de situatie ook bij onderwijs, zorg en werkgelegenheid zorgwekkend is.

Met de ambulante winkels gaat het de laatste tijd ook niet meer zo goed. Het ondernemersbestand vergrijst en er komen geen nieuwe meer bij. De klanten gaan liever met de auto naar de ALDI of de Albert in de grotere kernen. Van de vergeten boodschappen en die enkeling zonder auto kunnen de winkelwagens niet bestaan. Nu kunnen we de branche rustig laten uitsterven, maar voor de kleine ondernemers is dat een klein drama. Ze hebben geen reserves of oudedagsvoorzieningen meer kunnen opbouwen en kopers voor hun bedrijf zullen zich ook niet aandienen.

Dus waarom niet bekijken of samenwerking en dienstenbundeling een nieuwe impuls kunnen geven? Een digitaal loket, een pinautomaat, een bibliotheek- en toerismefunctie, een postagentschap, een internetcafé? Dat is het plan waatrvoor de Tweede kamer dankzij Joop Atsma financiën ter besdchikking heeft gesteld. De plannen liggen nu bij het Ministerie van LNV, dat moet nu met een uitwerking komen. Dat gaat allemaal nog niet zo soepel en vlot, maar in elk geval zit het in de molen.

Een en ander spoort wonderwel met de NO-Friese plannen zoals die in Doarpsbân en 'Virtuele Loketten' zijn bedacht.

woensdag 5 maart 2008

Virtuele voorzieningen in kleine kernen

Op 13 maart a.s. organiseren de gemeente Aa & Hunze en Nederland BreedbandLand samen het demo-seminar "Virtuele voorzieningen in kleine kernen", waarmee ze de virtuele loketten bedoelen die ook in NO Friesland zullen worden geplaatst in de pilot die we dit jaar willen gaan doen. "We", dat zijn Kabel Noord, NBL, de NOFA-gemeenten, Nijfinster en Axtion. Zie elders in dit weblog voor meer info over deze zaken.

Enkele Noordoostfriezen rijden die dag met mij mee in de auto, dan kunnen we meteen even bijpraten. Wie belangstelling heeft om ook in het gemeentehuis van Gieten te zijn die middag, kan de originele uitnodiging hier downloaden.

dinsdag 5 februari 2008

Demonstratie virtueel loket in Aa & Hunze

Binnenkort, 's middags op 13 maart aanstaande, is er gelegenheid om het demoloket van de gemeente Aa & Hunze in Drenthe te bekijken en om te spreken met de mensen die ermee bezig zijn (technici, gemeente, dienstenaanbieders, locaties, vrijwilligers). Vanuit Noordoost-Friesland vertrekken waarschijnlijk één of meer busjes naar Drenthe.

De plaatsruimte is enigszins beperkt. Daarom is het handig om u zo spoedig mogelijk aan te melden, bij g.vanhesteren@kabelnoord.nl.

Overigens komt er ook nog een officiële uitnodiging namens de Gemeente Aa & Hunze. Men kan zich dus ook op eigen gelegenheid aanmelden en reizen.

Virtueel loket in Zwaagwesteinde?

Onlnags spraken we met de leiding van verzorgingshuis De Brugchelencamp in Zwaagwesteinde over hun internetcafé, dat door Kabel Noord wordt gefaciliteerd. Men heeft serieuze interesse om op te treden als locatie voor één van de virtuele loketten. Wellicht is er een 'dokterskamer' ter beschikking. Mevrouw Sietske Leen stelde voor om ziekenhuis, huisarts of andere medische dienstverleners op hun loket diensten te laten aanbieden.

Virtueel loket in Noordelijk Dongeradeel?

De dorpsverenigingen in Noordelijk Dongeradeel hebben veel belangsteling voor een virtueel WMO-loket. We hebben contact opgenomen met 'Rûnom de Donger'.
De voorzitter, mevrouw Johanna Schuurman uit Nes, was heel geïnteresseerd in de Virtuele Loketten.
Binnenkort bouwen we de contacten met de betreffende dorpshuizen en -verenigingen verder uit.

donderdag 10 januari 2008

Plan pilot Doarpsbân gereed

Geerten Eijkelenboom, adviseur voor Nederland BreedbandLand, heeft het plan voor een proefproject 'Doarpsbân' gereed. De ervaringen die in de gemeente Aa & Hunze zijn opgedaan worden gebundeld met de expertise van technisch partner Axtion uit Emmen en naar Noordoost-Friesland gebracht.
Het kabelbedrijf Kabel Noord zorgt voor de infrastructuur.
Kabel Noord heeft ook een dochterbedrijf 'Nijfinster', samen met Thuiszorg Het Friese Land. De samenwerking is voortgekomen uit de pilot 'Virtuele Zorg'. Nijfinster zal samen met Kabel Noord, NBL en Axtion zorgen voor het plaatsen van de virtuele loketten.

Klik hier voor het projectplan Doarpsbân

Klik hier voor de Engelstalige versie

GvH

Interreg NOFA in Kortrijk

Een vertegenwoordiging van NOFA was in december in Kortrijk, om met internationale partners te overleggen over een plan om eeen aantal projecten op te starten in het Europese Interreg IV-B-programma.
Doarpsbân maakt ook deel uit van die plannen. In 'Work Package 4' zit 'Zorg en ICT', maar ook het behoud van de leefbaarheid in kleine plattelandskernen, Doarpsbân dus.
Een persoonlijk verslag is hier te lezen.

GvH