maandag 10 maart 2008

Ambulante Melkhandel en ICT

LEEUWARDEN. Vorige week sprak ik (GvH) in hotel Campanile in Goutum met de heren Gerard Segers en Ruud Gaastra, van de Coöperatie Samenwerkende Ambulante Melkhandel u.a., kortom de SAM. Segers is voorzitter en Gaastra secretaris van deze branchevereniging. Met hen ben ik in contact gekomen via het CDA-Tweedekamerlid Joop Atsma. Deze Surhuistervener is doorgaans zeer begaan met het wel en wee van het platteland in het algemeen en het Friese in het bijzonder. Hij heeft in de Tweede kamer een voorstel erdoor gedrukt om de ambulante melkhandel - in de volksmond de 'SRV-wagens' - in te zetten voor het herstel van de leefbaarheid in vergrijzende kleine plattelandskernen. In Noordoost-Friesland alleen al hebben we er een zestigtal, sommige met slechts enkele tientallen bewoners. je kunt dus op je vingers natellen, dat daar geen winkels meer zijn, dat de bus er niet graag meer stopt en dat de situatie ook bij onderwijs, zorg en werkgelegenheid zorgwekkend is.

Met de ambulante winkels gaat het de laatste tijd ook niet meer zo goed. Het ondernemersbestand vergrijst en er komen geen nieuwe meer bij. De klanten gaan liever met de auto naar de ALDI of de Albert in de grotere kernen. Van de vergeten boodschappen en die enkeling zonder auto kunnen de winkelwagens niet bestaan. Nu kunnen we de branche rustig laten uitsterven, maar voor de kleine ondernemers is dat een klein drama. Ze hebben geen reserves of oudedagsvoorzieningen meer kunnen opbouwen en kopers voor hun bedrijf zullen zich ook niet aandienen.

Dus waarom niet bekijken of samenwerking en dienstenbundeling een nieuwe impuls kunnen geven? Een digitaal loket, een pinautomaat, een bibliotheek- en toerismefunctie, een postagentschap, een internetcafé? Dat is het plan waatrvoor de Tweede kamer dankzij Joop Atsma financiën ter besdchikking heeft gesteld. De plannen liggen nu bij het Ministerie van LNV, dat moet nu met een uitwerking komen. Dat gaat allemaal nog niet zo soepel en vlot, maar in elk geval zit het in de molen.

Een en ander spoort wonderwel met de NO-Friese plannen zoals die in Doarpsbân en 'Virtuele Loketten' zijn bedacht.