donderdag 29 november 2007

Virtuele loketten Doarpsban

Inleiding

Onze recente historie kenmerkt zich door opeenvolgende technologische omwentelingen. Uitvindingen als de spoorlijn, de massaproductie, de telefoon en radio en televisie veranderden onze samenleving ingrijpend. De volgende in de rij is de opkomst van computertechnologie en het internet. Volstrekt nieuwe vormen van virtuele communicatie ontstonden. We bevinden ons nu in het ‘Stenen Tijdperk’ van deze nieuwe samenleving.
Nederland BreedbandLand, Stichting Doarpswurk, de NOFA-gemeenten, de Provincie Fryslân en Kabel Noord zien in breedband en ICT een middel om de leefbaarheid van de plattelandssamenleving te bevorderen. Het mini-symposium Doarpsbân van afgelopen juni liet zien hoe. Meer informatie via www.doarpsban.blogspot.com.
Dit symposium was het startschot voor een tweeledig plan, waarin Doarpsban deel uitmaakt van het NOFA-initiatief in het kader van de Europese subsidieregeling Interreg IV-B.

Pilotproject

Dit plan zal na acceptatie echter pas een aanvang kunnen nemen na de zomer van 2008. Vooruitlopend hierop pakken de partijen alvast een aantal praktische zaken aan. Een technisch consortium, bestaande uit Kabel Noord, Axtion en Nijfinster zal de periode tot augustus 2008 benutten voor het installeren van een viertal ‘virtuele loketten’. Beeldcommunicatie via televisieschermen en uitwisseling van documenten vormen de hoofdmoot van deze opzet. De loketten worden gesitueerd in openbare publieksgelegenheden, zoals bibliotheken, zorgcentra, multifunctionele centra, dorpshuizen, VVV-kantoren en wijkposten van woningcorporaties.

Uitvoering

Aa & Hunze

Het ‘Wegwiezerproject’ dat de gemeente Aa & Hunze uitvoert is het voorbeeld voor de Noordoost-Friese opzet. Deze gemeente plaatste onlangs videoconferentie-apparatuur met HD-kwaliteit in een wijkcentrum te Rolde, in het kader van het eveneens door NBL geëntameerde plan ‘Telebrink.

Noordoost-Friesland

De projectpartners zullen dit ook gaan uitvoeren in Noordoost-Friesland. Naast de video-opstelling bevinden zich een op afstand bestuurbare PC, een scanner en een printer. Het geheel wordt in een paneel weggebouwd: gebruiksvriendeljikheid en laagdrempeligheid zijn een voorwaarde voor een goed toegankelijk loket.
De verbinding met het internet kan voorlopig geschieden via de kabel. Als na de pilot het aantal dienstenaanbieders toeneemt zal intensiever gebruik van glasvezelverbindingen de vraag naar bandbreedte kunnen opvangen.
De Drentse Wegwiezer bevidnt zich in een inpandig opgesteld prefab tuinhuisje van de Gamma, om privacy voor de gebruikers te garanderen. Voor de Friese variant is een vergelijkbare oplossing in studie.

De dienstenaanbieders kunnen met deze virtuele loketten het verdwijnen van hun diensten uit kleine plattelandskernen tegengaan, sterker nog, zelfs weer uitbreiden, terwijl ze tegelijkertijd efficiënter en goedkoper werken.

Op elke locatie stellen zich op bepaalde tijden vrijwilligers beschikbaar, die de gebruikers kunnen bijstaan in het gebruik. Een trainingsprogramma voor deze vrijwilligers maakt onderdeel uit van het project, evenals een programma voor het personeel van de dienstenaanbieders.
Het project organiseert ook verdere zaken, zoals openingstijden loketten, integratie in de procesgang van de dienstenaanbieders

De kosten per geactiveerd virtueel loket bedragen plm. € 25.000 euro eenmalig.
Projectmanagement, trainingsprogramma en publiciteit vormen de overige kostenposten.

De dekking zal worden gevonden door middel van subsidies van NOFA, provincie, Leader, en overige fondsen.
Cofinanciering naar draagkracht bij projectpartners als NBL, Kabel Noord, Nijfinster.
Een belangrijk deel voorts door bijdragen van dienstenaanbieders zoals wellicht:
Kamer van Koophandel, gemeenten, banken, VVV’s, politie, Belastingdienst, CWI en UWV, zorgaanbieders, verzekeraars, vereniging ambulante detailhandel SAM, bibliotheken, jongerenwerk, MKB Noord.
De dienstenaanbieder betaalt voor zijn deelname een eenmalige bijdrage van € 1.000 en daarna € 650 per maand in overweging.

Onderzoek

Gedurende het project vindt onderzoek plaats, in samenwerking met CHN of NHL.
Aan het eind van de pilotperiode vindt een evaluatie plaats van de opgedane ervaringen en het onderzoek.

Opschaling

Met de aanbevelingen kan een voortzetting worden onderbouwd, zoals een bredere opschaling naar de gehele Noordzeeregio met een bijbehorend strijdplan. De technologie biedt meer mogelijkheden, zoals thuisaansluitingen.


26 november 2007
Technisch consortium Virtuele Loketten Doarpsbân
Bart Verburg, Nijfinster
Geerten Eijkelenboom, NBL
Martijn Goeman, Axtion
Gijs van Hesteren, Kabel Noord, penvoerder